Gameverslaving

Door Neo_TGP op woensdag 28 april 2010 09:40 - Reacties (24)
Categorie: Gaming, Views: 11.725

Van tijd tot tijd komt dit onderwerp weer terug.. Meestal in negatieve zin, maar de laatste tijd gelukkig ook steeds meer in “positieve” zin. Waar in het verleden meteen naar de games en de content in deze games verwezen werd beginnen we nu steeds meer in te zien hoe dit echt werk. Een van de meest bijzondere argumenten die ik hier ooit over gelezen heb is het volgende:
Wat doet de game-industrie tegen het verslavingseffect? Bijna niets, concludeert onderzoeksbureau IVO in een rapport dat vandaag openbaar wordt. Onderzoekers zetten de grote namen uit deze industrie op een rij, zoals Activision-Blizzard en Electronic Arts. Het zijn vooral de spellen op internet die verslavingsproblemen opleveren. Bekende namen zijn World of Warcraft, Second Life, Runescape en Everquest. In zo’n spel creëer je een speler met een eigen karakter – een avatar – die in de virtuele wereld rondloopt en anderen ontmoet. Daarmee vorm je grotere verbanden (guilds) waarmee je bijvoorbeeld anderen aanvalt of op drakenjacht gaat. Dat leidt tot onderlinge verplichtende afspraken tussen de spelers: allemaal aanleiding tot het spenderen van veel uren achter de computer.
„Er zijn veel overeenkomsten tussen het spelen van online videogames en gokken op speelautomaten”, zegt IVO-onderzoeker Tony van Rooij. „Ook bij games worden beloningen groter naarmate je langer speelt. Beiden vragen om veel concentratie. En audiovisuele prikkels zetten aan om door te gaan. De gokindustrie is echter onderworpen aan allerlei overheidsregels, terwijl de game-industrie vrijwel vrij kan opereren”, stelt Van Rooij.
(bron)

Het gaat me dan vooral om het dikgedrukte stuk.. Is dat niet iets dat we moeten stimuleren? Als je beter je best doet op school krijg je hogere punten, als je beter je best doet op het werk krijg je sneller promotie? Met die zaken is toch ook niets mis?

Game “verslaving” is nieuw, en dus meteen onbekend en helaas is dit in het begin helemaal verkeerd opgepakt, en werd er op de verkeerde plaats naar oorzaken gezocht.. In mijn ogen zit het probleem niet in de spellen, maar in de personen die deze games spelen. Iemand die gameverslaafd is zou net zo goed aan andere zaken verslaafd kunnen raken, sommige mensen hebben van nature moeite met maat houden, en of dat zich nou uit in het drankgebruik of gaming is maar net afhankelijk van waar ze vanuit hun omgeving mee in aanraking zijn gekomen..

Dat laatste begint nu gelukkig steeds meer erkend te worden, en dat blijkt onder andere uit de berichtgeving die je tegenwoordig meer en meer in de media ziet, maar ook in boeken en andere publicaties die je hier over kunt vinden..

Een greep uit de diverse publicaties:

Nu.nl: (link)
HILVERSUM - Gameverslaving is te wijten aan onderliggende psychosociale problemen bij een groep die deze computerspellen spelen.
DUH-Events: (link)
(Stelling)Gamers zijn de seriemoordenaars van de toekomst, ze genieten van geweld en porno, ze stinken door slechte hygiëne, zijn enorm asociaal, hebben geen vrienden buiten hun online netwerk, zijn allemaal contact gestoord, gebruiken alle drugs die maar bestaan om door te kunnen gaan, leven bij mama op zolder en hebben altijd domme T-shirts met nerd teksten aan. Ze worden snel kaal, zitten onder de puisten, eten enkel pizza en drinken enkel energydrinks.

Gameverslaving? Of één van de vele alternatieven voor de werkelijkheid?
Geloof ik niet in gameverslaving? Ja, tuurlijk wel! Ik heb het ook zien gebeuren. Toch typeert het type mens dat hier voor valt niet als gamer, maar als iemand die een probleem heeft en een uitweg uit het dagelijkse leven zoekt. Of dat nu fulltime treintjes maken en mee spelen is, of gaming: we hebben het hier over een mens met problemen, welke een alternatief zoekt voor de maatschappij.
Boek: It’s all in the games: (Bol.com) (link naar website)
Wat is er zo leuk aan het gamen, en... zitten er ook nadelen aan? Wat zeggen jonge gamers zélf over hun favoriete bezigheid? Hoe begeleid je als ouder of als professional een jongere in de richting van gezond game-gedrag? En wat doe je als je eigenlijk niets begrijpt van dat rare wereldje van avatars en virtuele omgevingen? In 'It's all in the games. Gamen is geweldig. Gamen geeft problemen' gaan docent en verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijsjournalist Erno Mijland in op deze en andere aspecten van het gamen door jongeren. Doel van het boek is om ouders, leraren en mentoren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Het boek laat de lezer kennismaken met de bijzondere wereld van het gamen. Jonge gamers vertellen zelf hoe zij deze wereld beleven. Twee vragenlijsten en concrete adviezen voor het opvoeden en begeleiden helpen gamers en hun begeleiders om te (blijven) werken aan gezond gamegedrag.
Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik mee gewerkt heb aan het artikel van DUH-Events en daarnaast hebben we met DUH-Events mee gewerkt aan het boek.. Dus ik ben mede daardoor en door onze evenementen niet helemaal vrij van de nodige vooroordelen, maar ik denk wel dat game verslaving dus vooral een “algemene” verslaving is waar een beperkte (sowieso al gevoelige) groep mensen vatbaar voor zijn.

Onze evenementen (Campzone, The Party) zijn voor de media altijd een geliefd doelwit om over gameverslaving te schrijven / praten, en meestal als wij benaderd worden door media geven ze ook wel aan dat dit de insteek is van hun bezoek. Alleen op het moment dat ze de zaal binnen lopen, of het terrein op lopen beginnen ze in te zien dat deze evenementen helemaal niet vol zitten met game verslaafde nerds, maar mensen die (op Campzone) gezellig zitten de BBQ’en, film zitten te kijken en ga zo maar door.. Dus helemaal niet de contactgestoorde individu, maar gezellige grote vriendengroepen die toevallig een hobby delen die met gaming te maken heeft.

Wel denk ik dat deze “verslaving” iets is dat niet onderschat moet worden, het is wel een verslaving met aanzienlijke gevolgen voor het functioneren in de maatschappij, dat maakt het “afkicken” wel een stuk lastiger denk ik. Maar het moet wel realistisch bekeken worden, en de eindeloze zoektocht naar sensatie van de media helpt daar niet bij denk ik.

Volgende: CampZone 2010 BBQ 05-'10 CampZone 2010 BBQ
Volgende: XS4All Burgerinitiatief 04-'10 XS4All Burgerinitiatief

Reacties


Door Tweakers user himlims_, woensdag 28 april 2010 10:08

* himlims_ is game junkie *O*

maar niet meer zo ernstig als enkele in mijn naaste omgeving, die hebben dmv wow hun compleet sociaal leven om zeep geholpen. Zelfde geld voor de vaste baan en inkomen :w
deel je mening, game verslaving is errrrug onderschat

Door Tweakers user Quindor, woensdag 28 april 2010 10:28

Het doet me weer terug denken aan onze grote vriend Keith Bakker. Deze heeft enkele jaren geleden beelden van CampZone misbruikt om game verslaving in een slecht licht te zetten, ze af te stempelen als zwaar verslaafd en praktisch niet meer te redden.

Gelukkig had hij wel de redding! Hij heeft bij Smith & Jones een peperdure afkick kliniek een speciaal game verslaafd therapie ontwikkeld wat jou kind zo weer van zijn verslaving afhelpt door, met ze te gaan paintballen en parachute springen. Want dat zijn natuurlijk geen zaken waar je een kick aan beleeft, of verslaafd aan kan raken.

2 jaar later heeft Keith Bakker zelf moeten toegeven dat hij er volledig naast zat. Een rectificatie of verontschuldiging heeft CampZone helaas nooit meer gehad. Bitter, maar de waarheid.

Enkele van Keith Bakker zijn uitspraken :
* 90 % van de door S & J behandelde 'gameverslaafden' zijn helemaal niet verslaafd aan gaming maar hebben een sociaal probleem
* Excessief gamegedrag komt in veel gevallen voort uit gebrekkige ouderlijke zorg
* De meeste problemen kunnen -en zouden moeten- worden opgelost met communicatie, niet met een behandeling bij Smith & Jones

Dus...... zelfs de grootste voorvechter van games als een pure verslaving te laten verklaren, heeft moeten inzien dat er helemaal niets mis is met een spelletje te spelen, maar, dat als mensen er vatbaar voor zijn, dat ze er verslaafd aan kunnen raken, hetzelfde als pokeren, gokken, of andere spelletjes waarbij er een "winst" te behalen is, dat is vaak de reden dat je het speelt natuurlijk en kern van het principe 'spelletje', het concept om te winnen.

Dus competitie zou verkeerd zijn. Nou... als dat het geval zou zijn, dan kunnen we praktisch alles in deze wereld wel opdoeken. En hoe is paintballen dan wel goed? Competitie is een gezond iets naar mijn mening, niet boven alles en in mate, maar toch.

Goed, ik stop weer met schrijven. Mijn punt is wel duidelijk denk ik. Ik erger me persoonlijk gruwelijk aan de meeste onderzoeken, en hoe slecht deze de materie benaderen. Keith Bakker wilde 2 jaar geleden naar mijn mening puur sensatie en heeft alles met veel bombarie aangekondigd. Een fout achteraf, maar toch. Hopelijk gaan mensen er, met tijd, echt over nadenken en komen ze tot betere conclusies. Mijn persoonlijke mening uiteraard, maar toch. Als de uitkomst negatief zou zijn, maar wel goed gefundeerd, kan ik me daar ook in vinden.

(Voordat mensen hier problemen over maken, ik ben ook onderdeel van DUH-Events en mede organisator van beide boven genoemde evenementen. Hier houd ik me vooral bezig met het netwerk en andere technische organisatorische zaken)

Door Tweakers user Deurges, woensdag 28 april 2010 11:07

Gamers zijn de seriemoordenaars van de toekomst..... ........ drinken enkel energydrinks.
HAHAHAHAHA
Sorry moest heel erg hard lachen om dat stukje.. Ik doe aan vechtsport, fitness, kook voor mezelf gezond eten, ik douch en was mijn haren en doe er gelwax in en drink voornamelijk water en magere melk en woon in mijn eigen huis.. OH en guess what? Ik heb dit weekend 6 uur een flashgame gespeeld waarbij ik een nerd van een rots af moest meppen.. Helemaal TOP! Verslaving is heerlijk of het nu een game is of die paar kilo extra gewichten duwen tijdens het fitnessen... Zolang je bewust bent van je "verslaving" kun je het ook onder controle houden.
Ik heb ook WoW 3 jaar lang veel gespeeld en achteraf was dat stom (A) maar nu heb ik andere dingen in mijn leven die meer plezier in mijn leven brengen.

De verslaafde zullen er altijd zijn, geef die mensen wat anders dat verslavend is, maar een stuk gezonder en de mensen zeuren niet zoveel meer.

Door Tweakers user Pykow, woensdag 28 april 2010 11:13

Ik kan mededelen dat ik een gameverslaving heb, want ik game iedere dag en ben er ook vaak mee bezig. Het is een hobby dat een verslaving kan worden. Maar alle hobby's kunnen verslavend zijn.
Ik zie gamen net als het kijken van een film alleen heb ik zelf over het verhaal.

Asociaal , Ja ik heb meer schijt aan dingen die mij niet interesseren zoals politiek,milieu etc. en ik heb ook het gevoel van. ieder voor zich. Maar dit betekend niet, Dat ik geen oudere mensen help bij het oversteken, Of in winkels met hun boodschap. Dat ik niet opsta in de bus als er geen plaats is en ik zoek ook nooit ruzie op.

Gamers kunnen ook sociaal zijn. Ik game namelijk met mijn vaste online vrienden groep ( waar ook mensen inzitten uit mijn echte eigen omgeving) en je bent niet alleen maar bezig met gamen, maar ook Planningen maken, Plan van aanpak,Overleggen/nabesprekingen.
Elkaar helpen en tips geven. Ok het gaat hier dan wel alleen om een game, maar doe je dit ook niet bij het voetballen ?

Zo gaan we onze aanval inzetten op ajax, Als je moeite hebt met schieten dan geven we je tips. We leren je moves die je kan overnemen. Plannen: Oja morgen moeten we spelen vandaag pak ik me rust.

Misschien komt het wel door mijn verslaving dat ik hier een overeenkomst in zie.

Pizza en energiedrank, Mooi gezegd maar dit is echt een vooroordeel. Ik drink namelijk nooit achter mijn computer en als ik moe ben ga ik gewoon slapen en neem ik geen energiedrank om door te gaan. Snel een pizza eten klopt wel. Ik kan namelijk niet genieten van eten ;)

Gameverslaving, Sja het is een probleem en ik geef ook aan dat ik er volgens mij last van heb, omdat ik vaak met games bezig ben en ook in een groep speel met gamers.
Ja me sociale leven in reallife is verziekt door me gameverslaving. Ik heb wel vrienden waarmee ik voetbal, maar ik geef verder niks om uitgaan en rondhangen of bezoekjes bijelkaar. Maar ik heb mijn VMBO diploma Kaderberoepse leerweg, zonder moeite gehaald nog nooit blijven zitten in en ik heb mijn eerste examen voor applicatie ontwikkelaar ook al gehaald.

Gamen blijft gewoon leuk voor mij. Maar let wel op je gezondheid, Stop op tijd met gamen. Ga niet s'nachts gamen. Probeer werk te zoeken, dat is een goede afleiding en je kan later een mooi huisje kopen.

en nogmaals, JA IK HEB EEN GAMEVERSLAVING,MAAR KEN ME GRENZEN ;)

Door Tweakers user RadiQal, woensdag 28 april 2010 11:17

Leuke blog :D
Deze discussie doet altijd de gedachte bij me oproepen;

"zit toch liever thuis achter de computer dan in de goot met een lege spuit..."

Dat is mijn kortzichtige benadering dan :Y)

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 april 2010 11:20]


Door Tweakers user engelbertus, woensdag 28 april 2010 11:26

ooh, dus omdat het aan die mensen ligt, moet je de game industrie zijn gang laten gaan om deze zieltjes voor zich te winnen. voor een appel en een ei, vernuek je je hele leven. helemaal zelfstandig, je hebt er niemand voor nodig, in the comfort of your own home! yes mike! en nu zelfs met een extra mooie doos om je cd! en de gamert denk. fuck de doos, fuck de cd. ik moet de licentiecode, of een crack!

ga je ook zo reageren over verslaving aan drugs? dat het aan die mensen ligt? dat ze zonder drugs game verslaafd zouden zijn geworden? misschien heb je dan zelfs gelijk, maar ik zie ook niemand die om die reden pleit voor legaliseren van drugsverkoop of zoiets.

dus ik vind wel dat producenten van drugs, drank en spelletjesautomaten aan banden woren gelegd, en de games industrie niet.
Terwijl dat dus in jou ogen eigenlijk ook zou moeten! immers, je moet wel een consequent beleid gan voeren tegen alle verslavingen.

Je moet wel de goeie conclusies verbinden aan je redeneringen.

Door Tweakers user engelbertus, woensdag 28 april 2010 11:29

angienl schreef op woensdag 28 april 2010 @ 11:13:
Ik kan mededelen dat ik een gameverslaving heb, want ik game iedere dag en ben er ook vaak mee bezig. Het is een hobby dat een verslaving kan worden. Maar alle hobby's kunnen verslavend zijn.
Ik zie gamen net als het kijken van een film alleen heb ik zelf over het verhaal.

Asociaal , Ja ik heb meer schijt aan dingen die mij niet interesseren zoals politiek,milieu etc. en ik heb ook het gevoel van. ieder voor zich. Maar dit betekend niet, Dat ik geen oudere mensen help bij het oversteken, Of in winkels met hun boodschap. Dat ik niet opsta in de bus als er geen plaats is en ik zoek ook nooit ruzie op.

Gamers kunnen ook sociaal zijn. Ik game namelijk met mijn vaste online vrienden groep ( waar ook mensen inzitten uit mijn echte eigen omgeving) en je bent niet alleen maar bezig met gamen, maar ook Planningen maken, Plan van aanpak,Overleggen/nabesprekingen.
Elkaar helpen en tips geven. Ok het gaat hier dan wel alleen om een game, maar doe je dit ook niet bij het voetballen ?

Zo gaan we onze aanval inzetten op ajax, Als je moeite hebt met schieten dan geven we je tips. We leren je moves die je kan overnemen. Plannen: Oja morgen moeten we spelen vandaag pak ik me rust.

Misschien komt het wel door mijn verslaving dat ik hier een overeenkomst in zie.

Pizza en energiedrank, Mooi gezegd maar dit is echt een vooroordeel. Ik drink namelijk nooit achter mijn computer en als ik moe ben ga ik gewoon slapen en neem ik geen energiedrank om door te gaan. Snel een pizza eten klopt wel. Ik kan namelijk niet genieten van eten ;)

Gameverslaving, Sja het is een probleem en ik geef ook aan dat ik er volgens mij last van heb, omdat ik vaak met games bezig ben en ook in een groep speel met gamers.
Ja me sociale leven in reallife is verziekt door me gameverslaving. Ik heb wel vrienden waarmee ik voetbal, maar ik geef verder niks om uitgaan en rondhangen of bezoekjes bijelkaar. Maar ik heb mijn VMBO diploma Kaderberoepse leerweg, zonder moeite gehaald nog nooit blijven zitten in en ik heb mijn eerste examen voor applicatie ontwikkelaar ook al gehaald.

Gamen blijft gewoon leuk voor mij. Maar let wel op je gezondheid, Stop op tijd met gamen. Ga niet s'nachts gamen. Probeer werk te zoeken, dat is een goede afleiding en je kan later een mooi huisje kopen.

en nogmaals, JA IK HEB EEN GAMEVERSLAVING,MAAR KEN ME GRENZEN ;)
inderdaad. maar ben je ook binnen je grenzen gebleven, of er overheen? juist. je bent verslaafd, dus je bent et ver. en je kunt dat dus echt niet meer zelf beoordelen, want je bekijkt het alleen van je eigen kant...
of je beoordeelt het wel juist, maar bent niet in staat er iets aan te doen.

@Bas Odenhoven: die goot is niet omdat een drugsverslaafde dat leuk vindt.
als je lang genoeg gamesverslaafd bent, kom je ooit ook zo ver dat de woningstichting of de bank je uit je huis gooit, omdat je geld op is.

he, maar zoalng dat niet aan de orde is... HE MIKE! koop nu, bel 0900-speelnu!

Door Tweakers user Neo_TGP, woensdag 28 april 2010 11:35

@engelbertus

Als er iemand een beetje kort door de bocht gaat ben jij het wel.. Roken is niet verboden? Drinken is niet verboden? Casino bezoeken zijn niet verboden? Op games zitten net zo goed leeftijdsrestricties als op roken, drinken en gokken..

Dat er extremen zijn die een zeer grote impact hebben op jezelf, je omgeving die wel aangepakt worden (harddrugs) is uit maatschappelijk oogpunt een heel ander verhaal dan gameverslaving natuurlijk.. Mensen die gameverslaafd zijn zullen immers niet de straat op gaan om mensen te beroven om aan geld te komen..

en ja, als het echt de spuigaten uitloopt wordt je uit je huis gezet.. Maar dat zijn de extremen die inderdaad wel aangepakt moeten worden.. Ik sluit niet voor niets af met:
Wel denk ik dat deze “verslaving” iets is dat niet onderschat moet worden, het is wel een verslaving met aanzienlijke gevolgen voor het functioneren in de maatschappij, dat maakt het “afkicken” wel een stuk lastiger denk ik. Maar het moet wel realistisch bekeken worden, en de eindeloze zoektocht naar sensatie van de media helpt daar niet bij denk ik.

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 april 2010 11:39]


Door Tweakers user tilburgs82, woensdag 28 april 2010 11:56

Ik zie het pas als een verslaving als je je sociale afspraken ervoor afzegt of ze niet meer maakt. Of als je werk er onder lijdt. Ik game ook best veel, maar mijn sociaal leven en werk lijden er niet onder, dus ben ik niet verslaafd ;)

Door Tweakers user Quindor, woensdag 28 april 2010 12:06

@ engelbertus

Ik denk dat het verschil erin ligt of je chemische middelen in je systeem spuit welke bewezen verslavend zijn, of dat het iets is waar je verslaafd aan kan raken.

Coke heeft een verslavende werking. Je zou haast kunnen zeggen dat dat uiteindelijk het enige bestaansrecht van het product vormt, aangezien je er verder compleet stuk aan gaat en met een gezond verstand het niet in die vormen zou gebruiken dat je er stuk aan gaat. Chemische manipulatie in je lichaam is lastig aan te vechten.

Games kunnen verslavend werken. Dat is naar mijn mening een heel groot verschil. Daar moet je 'aanleg' voor hebben zou je kunnen zeggen. Iemand die makkelijk aan iets verslaafd raakt, raakt niet verslaafd door de game, maar vooral door zichzelf.

Naar mijn mening uiteraard. Natuurlijk ben ik ook wel eens een uurtje te lang opgebleven omdat ik net op een cruciaal of vet stuk in een spelletje zat. Net nog een level wilde halen, etc. Dat herkent iedereen denk ik.

Maar precies hetzelfde heb ik wel eens gehad met het kijken van TV series, of een film die nog niet klaar was, of een boek waarvan ik nog maar 5 pagina's moest, of toch nog een keertje slecht eten in de week, terwijl ik dat gisteren ook al deed, etc. etc. etc.

Dus nee, games op zichzelf zijn denk ik niet de boosdoener. Ze zijn leuk, fijn, of spannend. Daar kun je ze van betichen, en mensen die daar naar op zoek zijn, zijn daar gevoelig voor, dus de kans bestaat dat ze er in blijven hangen.

Maar ik denk dan ook dat een chemische verslaving (waar roken en alcohol ten dele ook onder vallen bij mij) anders is dan een verslaving aan games of wat anders. Als je het namelijk op de manier zoals jij het schetst gaat benaderen, dan word het een erg saaie wereld.

Dan moeten alle bergbeklimmers en parachute springers er ook maar meteen mee kappen, die wagen elke keer hun leven. Voor de een wel 'zinnig' voor de ander niet.

Regulering moet er zijn, dat denk ik wel. Net zoals deze op films, gokken, etc. bestaat. Sommige landen overdrijven het naar mijn mening (Duitsland, waar geen bloed is toegestaan), maar goed. Het is een lastige materie....

En sociaal of niet sociaal. Vroeger, sure... maar sinds de tijd van het internet heb ik dankzij het internet meer sociale contacten, dan ooit te voren!

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 april 2010 12:07]


Door Tweakers user Pykow, woensdag 28 april 2010 12:10

ik kan er zelf weinig aan doen. Ik weet wat het probleem is en ik weet waarop ik moet letten. Maar de verleiding is steeds te groot om door te gaan.

Toch ken ik mijn grenzen en games die ik gewoon nooit moet spelen zijn games met RPG elementen, zoals borderlands,WoW waar geen einde in zit. Als ik me daarin ga verdiepen. Ben ik iedere maand geld kwijt aan WoW.

Ik ben hier zelf achter gekomen door een 10 daagse trial en daarin heb ik 35 uur WoW gespeelt ( was in de vakantie periode en ik werk alleen op zaterdag), en dat heeft me wel wakker gemaakt.

Ik kan het ook vanuit de andere kant bekijken.
Wat heb je eraan om veel te gaan gamen ? Je verdient geen geld, je hebt er geen voordeel mee. Het staat negatief op je CV.

Door Tweakers user Joindry, woensdag 28 april 2010 12:21

Volgens mij worden nog steeds gameverslavingen overschat. Ik zeg niet dat ze niet bestaan, maar te snel wordt geoordeeld dat iemand gameverslaafd is. Iemand die 2u per dag naar tv kijkt is gewoon. Iemand die twee uur per dag gamed is verslaafd, dubbele norm here we come.
Dit is volgens mij gekomen door het feit dat gamen op zich nog steeds te negatief wordt bekeken.
Zoals hiervoor al aangehaald, de diehards hebben volgens mij bijna evenveel kans om verslaafd te raken aan iets anders. En als je het even eufimistisch wil gaan bekijken. Beter game verslaafd dan sportverslaafd. Ik ken peroonlijk iemand die uithoudingssportverslaafd is/was (te zien of je gelooft dat je er ooit vanaf kan raken) na iedere week een goede 100km te hardlopen gedurende enkele jaren waren zijn kniëen totaal versleten. Stilzitten kan hij niet, als ook niet rustig een uurtje op cafe zitten aan de toog en een pintje drinken, alles gaat over "de fysiek" Ook sociaal heeft hij niks te zeggen, alles waar hij mee bezig is lopen en caloriën. Dus sociaal is hij ook bijna totaal gëisoleerd.
Als je er dan van af raakt heeft onze gamer buiten enkele kilo's extra tenminste geen echt fysieke schade opgelopen. De loper heeft een kapotte kniëen en een echte endorfineverslaving. (om nog maar te zwijgen dan over drank en rookverslavingen) En qua budget is gamen ook zó duur niet. ( zoalang de persoon nog werk heeft ter verduidelijking)
wow: 20euro/maand
drankverslaving: 1fles whiskey? 15-30euro?

Om een juist beeld te krijegn op verslaving moet eerst de bril naar het gewone gamen nog worden vastgesteld. Daar hebben volgens mij Gamers een beter zicht op dan zelfverklaarde verslavingsexperten. Zij kunnen zich op zijn minst wat identificeren en begrijpen beter de motivatie en satisfactie.

Persoonlijk kijk ik nauwelijks nog tv en daardoor heb ik meer ruimte voor te gamen, als ook voor te sporten. Ideale combo voor mij. Gamen doe ik liefst met vrienden lan of internet. Sport doe ik dan weer liever alleen, wat werkt er dan sociaal uitsluitend.

Door Tweakers user Pykow, woensdag 28 april 2010 13:16

gamers worden gelijk gezien als dikke nerdjes etc.
Dit kan je weer vergelijken met emo's waarbij iedereen denkt dat ze zich eigen snijden etc.

Je moet niet iedereen over een kam scheren.
Hoe ver ben ik verslaafd als ik iedere dag game en bijna geen tv.
In het weekend sowieso werk en naar het voetbal ga met me vrienden en s'avonds voetbal eredivisie kijken.
Doordeweeks stage,school.

ik game ongeveer 15 uur in een week, omdat ik me zelf nog redelijk onder controlle kan houden. Want ja ik ben gameverslaafd. Want ik ben er altijd mee bezig, zoals het lezen hoe een game is ontstaan, reviews van games lezen, soms bugs opzoeken in games en achterhalen wat het probleem kan zijn en dit reporten naar de helpdesk, waar ik vaak ook reactie op terug krijg.

Ik ben daarnaast bijna afgestudeerd voor applicatie ontwikkelaar en ken de basis+ van C#,PHP,.Net,javascrip,java. en dat is niet het makkelijkste vak dat je kunt gaan kiezen, naast een gameverslaving

Door Tweakers user Robin91, woensdag 28 april 2010 14:01

Ik zit thuis wel uren achter de pc maar niet perce om te gamen.
Overdag heb ik stage ( Ook applicatieontwikkelaar :) )
Thuis zit ik vaak op msn / wat stomme flash spelletjes / of probeer ik is wat van mijn programmeer talenten uit (meestal) en soms een (echte) game spelen.

Als ik na een dag kapot bent heb ik niet echt zin om nog echt bezig te zijn met sociale contacten of sport.
In het weekend zit ik weinig op de pc (vriendin ed.)

Maar in totaal zal ik wel zon 30 uur per week online zijn.
Niet omdat ik verslaafd ben, ik heb gewoon weinig beters te doen.

Ook zeggen ze dat mensen antisociaal zijn omdat ze gamen, maar waarschijnlijk gamen de meeste omdat ze al antisociaal waren en zich dus vaak al alleen moeten vermaken (gamen dus).

Door Tweakers user w4rguy, woensdag 28 april 2010 14:39

gamers worden zoals gewoon weer eens in een hoekje gedrukt. Op het campzone forum heb ik het ook al genoemd en game verslaving zoals zij dit vertellen is weer eens bullshit. NOOIT vertellen ze HOE ze aan hun resultaten komen en wie ze onderzocht hebben. Laat ze daar eens mee komen. wij weten hoe het in elkaar zit, wij weten hoe het gebeurd en hebben het meestal zien gebbeuren of zijn er zelf aan ondergaan. Dan komt er 1 of andere wijsneus die denkt wat te weten over games en verslavingen, die roept wat in de rondte en de hele gaming industrie wordt weer afgemaakr als een zwart gat.

Ik kan er eerlijk gezegd niet tegen dat er zulke verhalen worden rondgeslingerd dat iedere gamer een sociale stoornis heeft, want die kant neigen de 'onderzoeken" wel naar. Bekijk eens een persoon per persoon, en niet naar een hele groep en ga niet lopen gooien met dat ze onzeker zijn. Sommige mensen kiezen er nou eenmaal voor om hun leven op die manier te leiden, als ze er niet dood aan gaan, waarom niet? Niet iedereen is hetzelfde!

Mijn laatste woorden zijn hier nog niet over gesproken, oh hier gaat nog wel wat radio zendtijd een toebesteed worden bij GameZone Radio!

Door Tweakers user Aham brahmasmi, woensdag 28 april 2010 16:30

Deurges schreef op woensdag 28 april 2010 @ 11:07:
Verslaving is heerlijk [...] Zolang je bewust bent van je "verslaving" kun je het ook onder controle houden.
De definitie van een verslaving is dat je er geen controle meer over hebt.
Ik heb ook WoW 3 jaar lang veel gespeeld en achteraf was dat stom
Duidelijk genoeg toch? Het gaat om de verspilling van tijd en energie en alle kansen die je daardoor mist. Dat je je toch wel vermaakt hebt valt in het niet bij de kans voor persoonlijke groei die "down the drain" gaat. Daarom is gameverslaving wel degelijk schadelijk.

Zaken zoals parachutespringen en paintball kosten allemaal geld en zijn echt niet te vergelijken met simpel elke avond achter de pc zitten en je favoriete game spalen (tot diep in de nacht).

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 april 2010 16:31]


Door Tweakers user Fishticks, woensdag 28 april 2010 16:46

Je eigen ding doen is IMO gewoon belangrijk; het leven is een feest en maak het naar je zin. Bij sommige (waaronder ik) is gamen gewoon heerlijk.

Door Tweakers user !GN!T!ON, woensdag 28 april 2010 17:08

@agiennl
Ik denk dat je het verschil tussen een verslaving en een hobby hebben niet helemaal ziet :+

Door Tweakers user Afvalzak, woensdag 28 april 2010 17:26

Gameverslaving is een resultaat van het a) niet hebben van een sociaal leven b) het merken dat je dit wel hebt bij (online) games.

Verslavingen ontstaan vaak doordat iemand een uit weg probeert te vinden, dit kan zijn omdat zijn leven te saai is, maar ook omdat de persoon in kwestie teleurgesteld is in het huidige leven, dit geldt eigenlijk voor elke verslaving, of het nou films kijken, gamen, bier drinken etc. is.

Het (goed) gamen geeft een kick omdat je dingen kan doen die je normaal niet kan doen, en er nog een beloning voor krijgt ook (XP) als je in het echte leven iets goed doet, en niemand zegt er wat van ga je je vanzelf afvragen waarom je het doet.

Dit filmpje gaat erover, en ik denk dat het nog waar is ook;).
http://www.youtube.com/watch?v=dE1DuBesGYM&feature=sub

Although I'm not a heavy gamer:P

Door Tweakers user Vizzie, woensdag 28 april 2010 22:51

Wat is je punt nou eigenlijk?

- Verslaving is slecht? Denk dat iedereen het daar wel mee eens kan zijn, ongeacht waar iemand aan verslaafd is.

- De berichtgeving over gameverslaving laat alleen extremen zien? Ja natuurlijk, niemand gaat naar een programma kijken over mensen die af en toe een uurtje gamen, net zomin als ze naar een programma gaan kijken over iemand die af en toe een paar biertjes drinkt of een enkele keer blowt.

-Gameverslaving moet serieus genomen worden? Als dat je punt is ben ik het met je eens.

-Anders namelijk?

Door Tweakers user Airdack, woensdag 28 april 2010 23:01

Een maat van me heeft zich 1.5 jaar geleden eens gewaagd aan WoW en hij is basically al 1.5 jaar van de aardbodem verdwenen, hij gaat nog weleens heel sporadisch naar buiten om interactie te hebben met 'echte' mensen maar meestal als je hem probeert te porren krijg je te horen dat hij 'geen tijd heeft' of 'dingen te doen heeft', wat dus doodleuk betekent dat hij *moet* WoWen. Verslaving pur sang dus, en helaas voor hem geef ik het een beetje op, na zo vaak te horen krijgen dat iemand geen tijd heeft voor iets gezelligs heb ik ook geen zin meer om moeite te doen :)

Oh en als je vraagt of hij niet teveel WoW speelt: nee valt mee hoor, hij speelt niet zoveel, en of hij nou TV kijkt of WoW speelt maakt niet uit toch? En ja studeren gaat goed hoor, maar tentamens halen ho maar ... zucht

Conclusie: een gameverslaving heeft HEEL en HEEL veel invloed op je sociale leven en je presteren op je werk (of in dit geval studie) en die zou nog weleens forse consequenties voor hem kunnen hebben (zoals niet binnen 10 jaar afstuderen -> al je stufi terugbetalen, alienated worden van je vrienden etc)

Door Tweakers user Neo_TGP, woensdag 28 april 2010 23:21

Vizzie schreef op woensdag 28 april 2010 @ 22:51:
Wat is je punt nou eigenlijk?

- Verslaving is slecht? Denk dat iedereen het daar wel mee eens kan zijn, ongeacht waar iemand aan verslaafd is.

- De berichtgeving over gameverslaving laat alleen extremen zien? Ja natuurlijk, niemand gaat naar een programma kijken over mensen die af en toe een uurtje gamen, net zomin als ze naar een programma gaan kijken over iemand die af en toe een paar biertjes drinkt of een enkele keer blowt.

-Gameverslaving moet serieus genomen worden? Als dat je punt is ben ik het met je eens.

-Anders namelijk?
Er is geen eenduidig punt.. Wat ik vooral bedoel is dat het probleem niet onderschat moet worden, maar ook zeker niet moet worden overdreven..

Door Tweakers user Punkie, vrijdag 30 april 2010 14:03

Airdack schreef op woensdag 28 april 2010 @ 23:01:
Een maat van me heeft zich 1.5 jaar geleden eens gewaagd aan WoW en hij is basically al 1.5 jaar van de aardbodem verdwenen,
<snip>
Conclusie: een gameverslaving heeft HEEL en HEEL veel invloed op je sociale leven en je presteren op je werk (of in dit geval studie)
<snip>
oh ja! het heeft een grote invloed en dus is het te mijden!!!

Ik heb dit al veel keren zien gebeuren. Bij sommigen was het omdat ze een lief hadden. Anderen omdat ze kinderen hadden. Na deze 2 grote groepen had je nog wat andere redenen: in een voetbalploegje beginnen spelen, ander cafe gevonden, een nieuwe vrienden groep gevonden, dood van een bekende, beginnen mountainbiken, verbouwingen, ...
De gevolgen zijn vaak diepgaand. Afbreken van vriendschappen en relaties, opgeven van studies en werk (want ander/beter gevonden).

Als ik jouw conclusie uitbreid om ook deze gevallen met dezelfde symptomen te benoemen dan kom ik tot:
een <verandering in je levenswijze,interesses of kennissen> heeft HEEL en HEEL veel invloed op je sociale leven en je presteren op je werk (of in dit geval studie) ...
Wat een open deur is. Het is niet omdat het een grote invloed heeft dat het slecht is. Want in dat geval zouden ook bovengenoemde aanleidingen even slecht zijn.

M.a.w. game(verslavingen) zijn niet slecht omdat ze deze effecten kunnen ressorteren.
M.a.w. je hebt helemaal geen punt.

Probeer eens de wetenschappelijk literatuur en methode te volgen. Het ongewenste aan (game)verslavingen kan je dan zoeken in hun maniakale impulsen. In het oncontroleerbare dat afwijkt van de "normale" gedragingen en gedachten.

Door Tweakers user Punkie, vrijdag 30 april 2010 18:47

blogppost
Ook bij games worden beloningen groter naarmate je langer speelt.
Waarschuwing: Omdat ik zelf een beetje in die wereld zit kan mijn oordeel hierdoor verduistert is. Ik verdien echter niets (geen geld of aanzien) aan games maar de passie kan eenzelfde blinde vlek veroorzaken.

Deze quote laat mij echter opspringen: NIET ZO! KLOPT NIET! De beloningen gaan er zelfs op achteruit als je lang aan blijft!
Om dan achteruit te zakken "hmm misschien dat niet iedereen dit zo wilt."

Uit mijn ervaring willen ontwikkelaars dit juist niet! En zijn er zelfs systemen welke de beloningen verkleinen als je lang speelt. Ten eerste omwille van het verslavende effect. Maar zeker ook omwille van economische motieven. Iemand die 10 uur per dag gamet is minder rendabel dan 2 personen die 2 uur spelen. Vooral bij de spelen welke het artikel hierbij aanvalt.

Ook wil ik aanstippen dat game ontwikkelaars niet zomaar een doorsnee kantoormens is. De werkomstandigheden en verloningen zijn van deze aard dat bijna alleen gepassioneerde mensen een plaats vinden. Wie voor het geld komt zal bitter teleurgesteld worden. Iedereen is dan ook zelf een gepassioneerd gamer. Hoewel ik hier geen wetenschappelijk onderzoek naar heb verricht lijken mij de mensen uit de industrie te gepassioneerd om hun eigen gameridentiteit te corrumperen.

Over de bron: Degenen die hier aan het woord zijn zijn:
  • een lid van een instelling welke mensen behandeld voor verslaving. Hoe meer we denken dat er een probleem is, hoe meer patienten deze krijgt en hoe beter zijn boterham belegt zal zijn.
  • Een lid van een onderzoeks bureau dat verdient door te rapporteren over verslaving
  • Een lid van een universiteit
Verschillende van hun uitspraken zijn er zwaar over (vb het vergelijken van roken (een fysische verslaving met gamen (een geestelijke verslaving). In hemelsnaam, vergelijk dan tot gewoon verschillende psychische verslavingen. Je ondergraaft hiermee je eigen wetenschappelijke instelling!
Een game industrie die vrijwel vrij kan opereren? AhMijnGodGijNiet! De game industrie legt zichzelf juist normen op! Veel andere industrieen hebben hen dat voor gedaan: zelf proberen het "fair" te houden zodat de overheid niet de noodzaak voelt iets te corrigeren. In tegenstelling tot die andere industrieën heeft de overheid nog niet/weinig ingegrepen (met uitzondering van een verbod op nazi spullen en gouvernator-achtige onrechtmatige pogingen). De game industrie is daarom voorlopig (niets is eeuwig en de game industrie is nog jong) nog strenger dan de overheid en zijn dan ook vragende partij om meer regulering , bij sterke voorkeur zoals zij zelf hebben ingesteld (-> pegi).

Reageren is niet meer mogelijk